Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży jest warunkiem zdrowego rozwoju fizycznego i umysłowego, a także wzmacnia odporność. Dlatego promujemy w naszej szkole zdrowe nawyki żywieniowe. W dniach 27- 28 kwietnia odbyły się dla uczniów klas I-III i IV- VI zajęcia z panią dietetyk Hanną Mierzyńską. Warsztaty realizowane były w ramach ,, Programu dla szkół ” pod patronatem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Składały się z dwóch części: edukacyjnej i kulinarnej.

W części edukacyjnej dzieci pogłębiły wiedzę dotyczącą zasad prawidłowego odżywiania. Zajęcia przeplatane były różnymi rodzajami aktywności. Krok po kroku dzieci oswajały się z różnymi produktami i poszerzały swoje słownictwo kulinarne. Nauczyły się czego należy jeść najwięcej, czego mniej, a jakich produktów unikać. Na wybranych przykładach produktów dzieci sprawdziły ile cukru i sztucznych substancji ,,ukrywa się” w napojach, jogurtach itp. Uczniowie dowiedzieli się jakie są szkodliwe konsekwencje spożywania produktów bogatych w cukier, barwniki i konserwanty. Zdobywaniu wiedzy towarzyszyła świetna zabawa - dzieci między innymi odgadywały produkty tylko po dotyku. Omawiano też pomysły na słodkie i zdrowe przekąski. Uczniowie dowiedzieli się, czy cukier rzeczywiście jest zły, gdzie ukrywa się dobry cukier, a którego należy unikać. Ile cukru możemy spożywać w ciągu dnia i czym grozi nadmiar. W części kulinarnej uczniowie przygotowywali kolorowe owsianki zgodnie z instrukcją z wykorzystaniem swojej kreatywności. Warsztaty bardzo pogłębiły wiedzę uczniów na temat zdrowego odżywiania. Prowadzone były w sposób atrakcyjny, uczniowie byli zainteresowani i zaangażowani w trakcie zajęć. Z rozmów przeprowadzonych z uczniami i rodzicami wynika, że zwracają większą uwagę na to co jedzą, co świadczy o tym, że warsztaty przyniosły pozytywny i oczekiwany skutek.

Zobacz fotorelację na naszym profilu Facebook